Οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα αποτελούν εξαιτίας της μεγάλης συχνότητας με την οποία εμφανίζονται σε κατά κανόνα ασυμπτωματικούς ενήλικες συχνά ένα αίνιγμα. Σε ένα ποσοστό περίπου 8 % του γενικού πληθυσμού αποτελούν τυχαία ευρήματα, ενώ με τις νεότερες τεχνικές υπερηχογραφίας υψηλής ευκρίνειας το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και το 68%. Το ποσοστό κακοήθειας είναι αρκετά χαμηλό, παρ’ όλα αυτά αρκετά υψηλό ώστε κάθε τυχαίο εύρημα να χρήζει ενδοκρινολογικής εκτίμησης.
Η κατηγοριοποίηση των όζων με τη βοήθεια τεχνικών υπερηχοτομογραφίας αποτελεί στα χέρια ενός έμπειρου ενδοκρινολόγου ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκτίμηση ύπαρξης κακοήθειας σε ένα θυρεοιδικό όζο και την ανάγκη περαιτέρω ελέγχου μέσω παρακέντησης.
Ενώ οι απόψεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας διίστανται όσον αφορά στο ρόλο του μεγέθους των όζων ως παράγοντα κακοήθειας, υπάρχουν στην υπερηχογραφική απεικόνιση κριτήρια, όπως το σχήμα, τα όρια, η ηχοϊκότητα του όζου και η παρουσία επασβεστώσεων, που επιτρέπουν την σαφέστερη κατηγοριοποίηση και ένταξη αυτών σε διαγνωστικούς αλγορίθμους, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των όζων που απαιτούν περαιτέρω έλεγχο.
Επιπλέον υπάρχουν παράγοντες του ιστορικού του ασθενούς που τροποποιούν σημαντικά την πιθανότητα κακοήθειας ενός θυρεοειδικού όζου όπως η ηλικία, το φύλο, η προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία στην περιοχή του τραχήλου και η ύπαρξη συμπτωμάτων όπως οι διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες και η βραχνάδα στη φωνή, που εμφανίστηκε πρόσφατα.
Σε μια αναδρομική ανάλυση κoόρτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα εξετάσθηκαν ασθενείς με περισσότερους από 20000 θυρεοειδικούς όζους με στόχο ακριβώς την ανάδειξη κλινικών και υπερηχογραφικών κριτηρίων που θα επιτρέπουν την κατηγοριοποίηση των θυρεοειδικών όζων σχετικά με την εμφάνιση κακοήθειας. Στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε ότι θυρεοειδικοί όζοι που εντοπίσθηκαν σε ασθενείς, νεότερους από το ηλικιακό όριο των 52 ετών, εμφάνιζαν υψηλότερο κίνδυνο κακοήθειας (OR 1.8) σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Το ανδρικό φύλο συνδέθηκε και σε αυτή τη σειρά δεδομένων με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας. Αναφορικά με υπερηχογραφικά κριτήρια η παρουσία μεγάλου κυστικού τμήματος στον υπό εξέτασιν όζο σχετιζόταν με μειωμένα ποσοστά κακοήθειας, ενώ όζοι σε παρουσία πολυοζώδους βρογχοκήλης παρουσίαζαν επίσης μειωμένο κίνδυνο κακοήθειας και μάλιστα όσο περισσότεροι όζοι παρατηρούνταν τόσο χαμηλότερος βρέθηκε και ο κίνδυνος. Οι συγγραφείς μάλιστα συνδύασαν τα κλινικά και υπερηχογραφικά κριτήρια στη δημιουργία ενός εργαλείου υπολογισμού του κινδύνου κακοήθειας των θυρεοειδικών όζων (http://thyroidcancerrisk.brighamandwomens.org), εργαλείο του οποίου η χρήση θα πρέπει να γίνεται από έμπειρους ενδοκρινολόγους με προσοχή, κάτω από το πρίσμα της συνολικής κλινικής εικόνας του ασθενούς και λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις στη διάγνωση και θεραπεία των θυρεοειδικών όζων προτείνει θεραπευτικούς αλγορίθμους, οι οποίοι στοχεύουν στην απλοποίηση των διαγνωστικών βημάτων και στην αποφυγή υπερ- αλλά και υποδιάγνωσης του θυρεοειδικού καρκίνου.
Νέες απεικονιστικές μέθοδοι, όπως η υπερηχοτομογραφική ελαστογραφία αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στη φαρέτρα του έμπειρου ενδοκρινολόγου που επιτρέπουν με ασφάλεια τον εντοπισμό όζων με ασαφή κριτήρια κακοήθειας στη συμβατική υπερηχοτομογραφία, στοχευμένη παρακέντηση οζιδιών ή ζωνών με μειωμένη ελαστικότητα και αποφυγή περιττών παρακεντήσεων.
Στην ENDOMEDICA είμαστε εξοπλισμένοι με το σύγχρονο υπερηχοτομογράφο τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής ευκρίνειας και μεγάλης απόδοσης Ascendus Hi Vision της Hitachi με δυνατότητα εξέτασης με Real-Time ελαστογραφία. Οι γνώσεις μας στον τομέα της υπερηχοτομογαφίας με εξειδίκευση στην υπερηχοτομογραφική ελαστογραφία των όζων του θυρεοειδούς αδένα μας επιτρέπει να σας συμβουλεύσουμε με σιγουριά, ακρίβεια και ασφάλεια και να σχεδιάσουμε μαζί ένα εξατομικευμένο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των θυρεοεδικών σας όζων.