Η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2) είναι ένας από τους ιατρικούς τομείς, στον οποίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και έχουν επέλθει ριζικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετιές. Τα νέα φάρμακα, που έχουμε στη θεραπευτική μας φαρέτρα, τα ανάλογα του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1) και οι αναστολείς συμμεταφορέα γλυκόζης-νατρίου 2 δεν έχουν μόνο ευεργετικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση, που είναι συχνά αυξημένη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Νέα δεδομένα έφεραν στο φως την προστατευτική δράση των φαρμάκων αυτών των ομάδων από τις καρδιαγγειακές και νεφρικές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Αυτή των η δράση επιτρέπει όχι μόνο τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος στο εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή επιθυμητό επίπεδο, αλλά και την επιλογή των ιδανικών φαρμάκων για μια εξατομικευμένη αντιδιαβητική αγωγή.
Τόσο για τη Σεμαγλουτίδη (Ozempic®) όσο και για τη Ντουλαγλουτίδη (Trulicity®), δύο GLP-1 ανάλογα μακράς δράσης με εβδομαδιαία, υποδόρια χορήγηση, παρατηρήθηκαν επιπρόσθετα οφέλη σε καρδιαγγειακό επίπεδο.
GLP-1 ανάλογο Σεμαγλουτίδη
Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος SUSTAIN έλαβαν περισσότεροι από 8000 ενήλικοι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου ή εγκατεστημένα καρδιαγγειακά νοσήματα αγωγή με Σεμαγλουτίδη ως add-on ή συνέχιζαν με την υπάρχουσα αντιδιαβητική αγωγή. Ήδη στα πρώτα 2 χρόνια παρακολούθησης παρατηρήθηκε μια στατιστικά σημαντική μείωση (περίπου 26%) των καρδιαγγειακών επεισοδίων (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακό θάνατος) στην ομάδα που έλαβε Σεμαγλουτίδη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
GLP-1 ανάλογο Ντουλαγλουτίδη
Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξε και η μελέτη REWIND, στην οποία ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου έλαβαν Ντουλαγλουτίδη ως add-on ή συνέχιζαν με την υπάρχουσα αντιδιαβητική αγωγή. Σε ένα διάστημα παρακολούθησης 5.4 χρόνων παρατηρήθηκαν κι εδώ σημαντικά λιγότερα καρδιακά συμβάματα στην ομάδα που έλαβε την αγωγή με Ντουλαγλουτίδη.
Ο μηχανισμός με τον οποίο τα δύο αυτά φάρμακα ασκούν την προστατευτική τους δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα παραμένει ακόμα υπό έρευνα. Μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη απέδειξε ότι τα δύο αυτά φάρμακα όχι μόνο οδήγησαν σε απώλεια βάρους των συμμετεχόντων που τα έλαβαν, αλλά και σε ταχεία και σημαντική μείωση (περίπου 20 %) του πάχους της λιπώδους στιβάδας γύρω από την καρδία. Αυτό το λεγόμενο σπλαγχνικό λίπος εντοπίζεται γύρω από την καρδιά, αλλά κυρίως στην κοιλιακή χώρα και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου και την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το ευρέως γνωστό και πολύ παλιότερο αντιδιαβητικό φάρμακο Μετφορμίνη που συμμετείχε επίσης στη σύγκριση δεν έδειξε ανάλογες ευεργετικές δράσεις.
Ποια σημασία έχουν λοιπόν αυτά τα νέα δεδομένα για την θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2;
Η Μετφορμίνη εξακολουθεί να συνιστάται ως βάση της αντιδιαβητικής αγωγής για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι νέοι φαρμακευτικοί παράγοντες, όπως τα GLP-1 ανάλογα που αναφέρονται στο άρθρο, έχουν αποδείξει σημαντικές ευεργετικές δράσεις τόσο στο μεταβολισμό του σπλαγχνικού λίπους, και κατ’ επέκτασιν στη βάση του μεταβολικού συνδρόμου, αλλά και σε επίπεδο καρδιαγγειακού συστήματος ώστε, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να εισάγονται στα αρχικά ακόμη στάδια της αντιδιαβητικής αγωγής. Στην ENDOMEDICA μπορούμε να σας συμβουλέψουμε σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της αντιδιαβητικής αγωγής και να επιλέξουμε από κοινού την ιδανική αγωγή για εσάς λαμβάνοντας υπόψιν τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου με σεβασμό στους στόχους και τις επιθυμίες σας για το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.