Ώρες Λειτουργίας
  • clockΔευτ-Παρ: 10:00 – 14:00
                       17:00 – 21:00
    Σάββατο: Κλειστά
Στοιχεία Επικοινωνίας
Ρωτήστε τους ειδικούς

    user-3
    email-2
    smartphone

    υπόφυση - Hypophyse

    Τι είναι η Υπόφυση;

    Η υπόφυση είναι ένα μικρό ενδοκρινικό όργανο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με μέγεθος φουντουκιού και είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση και έκκριση ορμονών καθώς και για τη ρύθμιση των λειτουργιών του ανθρώπινου ενδοκρινικού συστήματος, ενώ η λειτουργία της υπόκειται στη ρυθμιστική δράση του υποθαλάμου. Η υπόφυση εντοπίζεται σε μια εσοχή του κρανίου, η οποία λόγω του σχήματός του φέρει το όνομα «τουρκικό εφίππιο». Από εμβρυολογική και λειτουργική άποψη η υπόφυση διαχωρίζεται στον πρόσθιο (αδενοϋπόφυση) και στον οπίσθιο λοβό (νευροϋπόφυση) με διαφορετικές καταβολές και λειτουργίες.

    Από την υπόφυση εκκρίνεται μια ποικιλία ορμονών όπως η φλοιοτρόπος ορμόνη (ACTH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), η ωοθηλακιοτρόπος ορμόνη, (FSH), η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), η αυξητική ορμόνη (GH) και η προλακτίνη. Αυτές οι ορμόνες παράγονται στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης, απελευθερώνονται στη κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζουν τη λειτουργία άλλων ενδοκρινών αδένων, όπως τα επινεφρίδια, ο θυρεοειδής αδένας και οι γονάδες. Στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης οδηγούνται μέσω νευραξόνων  και απελευθερώνονται οι ορμόνες ωκυτοκίνη και αντιδιουρητική ορμόνη, οι οποίες συντίθενται στον υποθάλαμο, το ανώτερο κέντρου ελέγχου του ενδοκρινικού συστήματος και σχετίζονται με το θηλασμό και τη διαδικασία του τοκετού η πρώτη και με τη διατήρηση του ισοζυγίου νερού-ηλεκτρολυτών η δεύτερη.

    Οι κυριότερες παθολογίες της υπόφυσης αφορούν την υπέρμετρη ή ελαττωμένη έκκριση μίας ή περισσότερων ορμονών (π.χ. ακρομεγαλία, σύνδρομο Cushing, προλακτίνωμα) ως αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονής ή χωροκατακτητικής εξεργασίας (αδένωμα, κύστη κτλ.). Η κλινική εικόνα καθορίζεται από την ορμόνη, η οποία βρίσκεται σε περίσσεια ή σε έλλειμμα, καθώς και τα πιεστικά φαινόμενα σε γενικές δομές εξεργασίων με χωροκατακτητική τάση (π.χ. διπλωπία, σύνδρομο Horner).

    Διάγνωση & Θεραπεία

    Τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπευτική αντιμετώπιση των παθολογιών της υπόφυσης απαιτούν τη συνδυασμένη προσέγγιση και συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των αδενωμάτων της υπόφυσης, που δεν είναι σπάνια, ο ενδοκρινολόγος με την υποστήριξη του ακτινολόγου και του νευροχειρουργού θα θέσει τη διάγνωση με ιδιαίτερη έμφαση στην εκκριτικότητα (παραγωγή ορμονών) και την παρουσία πιεστικών φαινομένων και θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής ή νευροχειρουργικής. Η διαγνωστική και θεραπεία των παθολογιών της υπόφυσης είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί την απαραίτητη γνώση και εμπειρία. Οι ενδοκρινολόγοι της ENDOMEDICA έχουν αποκτήσει στα πλαίσια της πολυετούς απασχόλησής τους σε ένα από τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα κέντρα της Γερμανίας με μακροχρόνια παράδοση στην διεπιστημονική αντιμετώπιση παθήσεων της υπόφυσης (Hypophysenboards) υψηλού επιπέδου γνώσεις και πείρα στην διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με υποφυσιακές παθολογίες.