Ώρες Λειτουργίας
  • clockΔευτ-Παρ: 10:00 – 14:00
                       17:00 – 21:00
    Σάββατο: Κλειστά
Στοιχεία Επικοινωνίας
Ρωτήστε τους ειδικούς

    user-3

    email-2

    smartphone

    Θυρεοειδής αδένας Schliddrüse

    Τι είναι ο Θυρεοειδής αδένας;

    Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα πεταλούδας, το οποίο βρίσκεται μπροστά από την τραχεία, αποτελείται από δύο λοβούς εκατέρωθεν της τραχείας και τον ισθμό, που βρίσκεται μεταξύ αυτών και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η σύνθεση και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών από το θυρεοειδή αδένα υπόκειται στον αμφίδρομο έλεγχο των δύο σημαντικότερων κέντρων ελέγχου όλων των λειτουργιών του ανθρωπίνου σώματος, του υποθάλαμου και της υπόφυσης που κατευθύνουν και ρυθμίζουν τη λειτουργία του με βάση τις ενεργειακές και αναπτυξιακές ανάγκες. Οι θυρεοειδικές ορμόνες προάγουν τη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη και ρυθμίζουν έναν αριθμό λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, όπως η παραγωγή θερμότητας και ενέργειας.

    Οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα παρουσιάζονται ως διογκώσεις του θυρεοειδικού παρεγχύματος και ανιχνεύονται με την ψηλάφηση ως τυχαία ευρήματα σε ποσοστό περίπου 8 % του γενικού πληθυσμού. Με τις νεότερες τεχνικές υπερηχογραφίας υψηλής ευκρίνειας εντούτοις το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 19 εώς και 68%, ενώ συχνά συναντώνται περισσότεροι από ένας όζοι.
    Η κλινική σημασία των θυρεοειδικών όζων έγκειται στην ανάγκη αποκλεισμού του καρκίνου του θυρεοειδούς, που εμφανίζεται σε 7-15% των περιπτώσεων με βάση την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό ακτινοβολίας στην περιοχή του λαιμού, το οικογενειακό ιστορικό και άλλους παράγοντες.

    Υπερηχογράφημα τραχηλικής χώρας θα πρέπει να διενεργείται σε όλους τους ασθενείς με υποψία όζων του θυρεοειδούς αδένα. Το υπερηχογράφημα είναι μια ανώδυνη, ασφαλής απεικονιστική εξέταση για τη διενέργεια της οποίας δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία του ασθενούς. Στα χέρια ενός έμπειρου εξεταστή η υπερηχοτομογραφία μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία όζων και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τη θέση, το μέγεθος, το σχήμα, την ηχοϊκότητα, την αγγείωση και τα όρια ενός όζου, καθώς και την παρουσία επασβεστώσεων, παθολογικών λεμφαδένων και άλλων χαρακτηριστικών που καθιστούν έναν όζο ύποπτο και την περαιτέρω διερεύνηση απαραίτητη.

    Στα πλαίσια της απεικονιστικής διερεύνησης ενός θυρεοιδικού όζου συνιστάται και η διενέργεια ενός σπινθηρογραφήματος με ραδιοσημασμένο ιώδιο ιδιαίτερα στην περίπτωση χαμηλής ΤSH, οπότε η διαφοροποίηση ανάμεσα σε έναν „θερμό“ (όζος με αυξημένη πρόσληψη ραδιονουκλιδίου) και σε έναν „ψυχρό¨ όζο (όζος με χαμηλή ή χωρίς πρόσληψη ραδιονουκλιδίου). Αυτή η διαφοροποίηση είναι εξαιρετικά χρήσιμη από θεραπευτικής άποψης καθώς „θερμοί¨΄`όζοι αντιστοιχούν σε αυτόνομα αδενώματα, τα οποία κατά κανόνα είναι καλοήθη και δεν απαιτούν περαιτέρω διευκρίνηση με βιοψία λεπτής βελόνης.

    Σε περίπτωση που ένας θυρεοειδικός όζος κριθεί ύποπτος για κακοήθεια και πληροί τα κριτήρια, που έχουν τεθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (ΑΤΑ 2015) για περαιτέρω διευκρίνηση, ο θεράπων ενδοκρινολόγος θα συζητήσει μαζί σας την διενέργεια μιας βιοψίας του θυρεοειδικού όζου με τη βοήθεια λεπτής βελόνης (FNA). Η βιοψία λεπτής βελόνης είναι μια απόλυτα ασφαλής, σχεδόν ανώδυνη εξέταση, κατά την οποία με τη βοήθεια μιας λεπτής βελόνης από 22G έως 27G (συνήθως 25G) υπό συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση λαμβάνονται κύτταρα ή υγρό από το παρέγχυμα του ύποπτου όζου και στέλνεται για κυτταρολογική εξέταση. Η τεχνική FNA χρειάζεται αρκετή πρακτική και εμπειρία για να αποκτήσει ένας ιατρός επιδέξια τεχνική παρακεντήσεων.

    Οι ιατροί της ENDOMEDICA απέκτησαν στα πλαίσια της πολυετούς εκπαίδευσής τους σε μια από τις πλέον πρωτοπόρες κλινικές της Γερμανίας στον τομέα της διαγνωστικής και επεμβατικής υπερηχοτομογραφίας την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση, κλινική πείρα και δεξιότητα στην διενέργεια και ερμηνεία του υπερηχογραφήματος των ενδοκρινών αδένων με ιδιαίτερη έμφαση στην απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα. Επιπλέον πραγματοποιήσαν με ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια παρακεντήσεις θυρεοειδικών όζων με τη βοήθεια λεπτής βελόνης και εξειδικεύτηκαν στην απεικονιστική μέθοδο της ελαστογραφίας θυρεοειδικών όζων.

    Ελαστογραφία όζων θυρεοειδούς

    Η ελαστογραφία είναι η πλέον σύγχρονη και προηγμένη τεχνολογικά μέθοδος υπερήχων, η οποία συνδυάζοντας με το κατάλληλο λογισμικό πληροφορίες από την επεξεργασία του ηχητικού σήματος, όπως αποστέλλεται και λαμβάνεται από τον ηχοβολέα σχηματίζει ένα χρωματικό χάρτη με τις „μαλακές“ και „σκληρές¨ περιοχές του υποκειμένου ιστού σε πραγματικό χρόνο. Η αξιολόγηση και ερμηνεία αυτού του γραφήματος, που ουσιαστικά οπτικοποιεί την παραμόρφωση των ιστών κατά τη διάρκεια της υπερηχογραφικής εξέτασης και προϋποθέτει την κατάλληλη εμπειρία και κλινική εξάσκηση. Στα χέρια του κατάλληλα καταρτισμένου εξεταστή η ελαστογραφία αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας εργαλείο που συμπληρώνει το συνήθη υπερηχογραφικό έλεγχο με πολύτιμα πλεονεκτήματα:

    • Διευκολύνει τη στοχευμένη βιοψία οζιδιών με υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά κακοήθειας και μειωμένη ελαστικότητα με τη μέθοδο της ελαστογραφίας
    • Περιορίζει τις βιοψίες όζων με καλοήθη υπερηχογραφική εμφάνιση
    • Εντοπίζει ζώνες μειωμένης ελαστικότητας στον εξεταζόμενο όζο επιτρέποντας την κατευθυνόμενη λήψη υλικού καλύτερης ποιότητας

    Η μέθοδος είναι ανώδυνη, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, διενεργείται στα πλαίσια του υπερηχογραφικού ελέγχου ρουτίνας και μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές κριθεί αναγκαίο από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο.

    Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο με το σύγχρονο υπερηχοτομογράφο τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής ευκρίνειας και μεγάλης απόδοσης Ascendus Hi Vision της Hitachi με δυνατότητα εξέτασης με Real-Time ελαστογραφία και παρέχει τη δυνατότητα ενδελεχούς απεικόνισης του θυρεοειδούς αδένα και παθολογίών αυτου.

    Υποθυρεοειδισμός & Υπερθυρεοειδισμός

    1. ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ arrow-point-to-right-1

    Ως υποθυρεοειδισμός ορίζεται η μειωμένη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 από το θυρεοειδή αδένα, που έχει σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση όλων των μεταβολικών λειτουργιών του οργανισμού, καθώς και τη μείωση της σωματικής και νοητικής ικανότητας. Ο υποθυρεοειδισμός είναι από τις πιο συχνές μεταβολικές παθήσεις και προσβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό το γυναικείο φύλο.

    Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

    • Δυσκοιλιότητα, αύξηση του σωματικού βάρους
    • Κόπωση, υπνηλία, διαταραχές μνήμης, κατάθλιψη
    • Αίσθημα ψύχους
    • Ξηροδερμία, τριχόπτωση
    • Διαταραχές εμμήνου ρύσεως, υπογονιμότητα

    Η διαγνωστική διερεύνηση περιλαμβάνει:

    • Εργαστηριακό έλεγχο στο περιφερικό αίμα (fT3, fT4, TSH)
    • Μέτρηση της τιμής των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων έναντι της θυρεοσφαιρίνης  (thyroglobulin, TG) και της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (thyroid peroxidase, TPO)
    • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα

     

    Όσον αφορά στην αιτιολογία αυτής της δυσλειτουργίας του αδένα, η βλάβη μπορεί να εντοπίζεται σε κάθε ένα από τα 3 κέντρα ελέγχου της λειτουργίας του οργάνου (υποθάλαμος, υπόφυση, αδένας).

    Η πιο συχνή αίτια, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, εξακολουθεί να είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Πρόκειται για μια”καταστροφική”θυρεοειδίτιδα, η οποία βασίζεται στο σχηματισμό αυτο-αντισωμάτων, δηλαδή παραγόντων άμυνας, που επιτίθενται σε στοιχεία του ίδιου του οργανισμού και στην προκειμένη περίπτωση του θυρεοειδικού παρεγχύματος, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται μια κατάσταση φλεγμονής και εν τέλει καταστροφής των κυττάρων του θυρεοειδούς.

    Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού βασίζεται στην υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών μέσω της χορήγησης αυτών από το στόμα. Η θεραπεία αποκατάστασης πρέπει να λαμβάνεται πρωί τουλάχιστον 30΄πριν το πρώτο γεύμα, ενώ υπάρχουν πολλά τρόφιμα και φάρμακα, που επηρεάζουν την απορρόφησή της και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά την τροποποίηση της αγωγής. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας ελέγχεται με βάση τα επίπεδα της TSH και την κλινική εικόνα του ασθενούς. Με κάποιες εξαιρέσεις, όπου τα θεραπευτικά όρια είναι πιο στενά, π.χ. κατά την εγκυμοσύνη, στόχος της θεραπείας είναι μια ρύθμιση της TSH σε φυσιολογικά επίπεδα και απουσία συμπτωμάτων υπό- ή υπερδοσολογίας.

    Ως υπερθυρεοειδισμός ορίζεται η κατάσταση ανεξέλεγκτης παραγωγής και έκκρισης των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 από το θυρεοειδή αδένα, που έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση όλων των μεταβολικών λειτουργιών του οργανισμού.

    Η υπέρμετρη παράγωγη των θυρεοειδικών ορμονών εκδηλώνεται κλινικά με ποικίλα συμπτώματα, ανάλογα με τη βαρύτητα του υπερθυρεοειδισμού:

    • Ανεξήγητη απώλεια βάρους, συχνές και μαλακές κενώσεις
    • Ταχυκαρδία, άγχος, αϋπνία, τρέμουλο
    • Έντονη εφίδρωση, δυσανεξία στη ζέστη
    • Εξόφθαλμος με διαταραχές της όρασης, σε περίπτωση νόσου Graves με συνοδό ενδοκρινική οφθαλμοπάθεια

    Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου που καταδεικνύει τα μειωμένα, πολλές φορές μη ανιχνεύσιμα επίπεδα της TSH και κατά κανόνα την αύξηση των περιφερικών θυρεοειδικών ορμονών fT3 και fT4 εκτός των φυσιολογικών ορίων. Κατά τη διερεύνηση του υπερθυρεοειδισμού διενεργείται επίσης η μέτρηση της τιμής των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων έναντι της θυρεοσφαιρίνης  (thyroglobulin, TG), της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (thyroid peroxidase, TPO), καθώς και του υποδοχέα της TSH (TSH receptor, TR), που είναι τυπικά για τη νόσο Graves. Παράλληλα απαραίτητη είναι η διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος του θυρεοειδούς αδένα.

    Η συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος Graves, μια αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια, που οφείλεται στη σύνθεση αυτοαντισωμάτων που πυροδοτούν τη σύνθεση και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών και συνοδεύεται συχνά από αλλοιώσεις του τύπου της ενδοκρινικής οφθαλμοπάθειας (εξόφθαλμος). Καθοριστικοί παράγοντες για την εξέλιξη και πρόγνωση της νόσου παίζουν το φύλο του ασθενούς, η ηλικία, το κάπνισμα, το μέγεθος του αδένα καθώς και η τιμή των ΤR αντισωμάτων.

    Η θεραπεία βασίζεται στην καταστολή του αδένα και βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται και να τροποποιείται από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με συνεπή λήψη της αγωγής και σε απουσία σημαντικών επιβαρυντικών παραγόντων η πιθανότητα ίασης μόνο με τη φαρμακευτική αγωγή είναι αρκετά καλή. Σε περίπτωση αποτυχίας της αγωγής ή υποτροπής της νόσου, μια οριστική αντιμετώπιση της πάθησης με τη βοήθεια υφολικής χειρουργικής θυρεοειδεκτομής ή με ραδιενεργό ιώδιο θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

    Εκτός από τη νόσο του Graves άλλες αιτίες υπερθυρεοειδισμού είναι τα αυτόνομα (τοξικά) αδενώματα, η πολυεστιακή αυτονομία, καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, ενώ δεν είναι σπάνιος και ο ιατρογενής υπερθυρεοειδισμός από λανθασμένη ρύθμιση της θεραπείας υποκατάστασης σε υποθυρεοειδισμό.

     

    Οι ιατροί της ENDOMEDICA κατέχουν την απαραίτητη κατάρτιση και εμπειρία μετά από πολυετή εκπαίδευση στην περίθαλψη ασθενών με όλο το φάσμα των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα. Στην ENDOMEDICA προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλότατου επιπέδου με στόχο την έγκαιρη και ακριβή απεικόνιση και διάγνωση παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα με τη βοήθεια ενός υπερηχοτομογράφου τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής ευκρίνειας και μεγάλης απόδοσης, με τη δυνατότητα εξέτασης των ευρημάτων με Real-Time ελαστογραφία, τη διενέργεια παρακεντήσεων δια λεπτής βελόνης υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και τη παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής, σύμφωνης με τα αποτελέσματα των απεικονιστικών, βιοχημικών και ιστολογικών εξετάσεων. Στην ENDOMEDICA ο ασθενής βρίσκεται στο κέντρο όλων μας των προσπαθειών με σκοπό την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πολύπλευρων παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα με επαγγελματισμό, ακρίβεια, συνέπεια και κυρίως σεβασμό για τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του ασθενούς.