Η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας με δραματικές συνέπειες για την καθημερινότητά μας. Τι σημαίνουν, εντούτοις, τα περιοριστικά μέτρα για την υγεία ατόμων, που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου, όπως είναι οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη; Η ακόλουθη μελέτη δείχνει μια σημαντική αύξηση των ακρωτηριασμών!
Δομή της κλινική μελέτη
Αυτή η κλινική μελέτη, που διενεργήθηκε από τα Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων για τη θεραπεία του Συνδρόμου Διαβητικού Ποδιού της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Νάπολης εξέτασε, αν η έκταση του προβλήματος των διαβητικών πληγών και η ανάγκη ακρωτηριασμού στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου-Μαΐου 2020 διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (Ιανουάριος-Μάιος). Σε αυτή τη μελέτη εξετάσθηκαν 63 ασθενείς (25 ασθενείς το έτος 2020 και 38 ασθενείς το 2019). Οι δύο ομάδες δεν διέφεραν σημαντικά όσον αφορά στην ηλικία, στη διάρκεια του Σακχαρώδους Διαβήτη ή επίπεδα της HbA1c, καθώς και στα χαρακτηριστικά της νόσου, όπως η παρουσία περιφερικής αγγειοπάθειας, νευροπάθειας ή οστεομυελίτιδας και στη διάρκεια της πληγής. Και στις δύο ομάδες οι άνδρες υπερείχαν των γυναικών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους 2020 περισσότεροι ασθενείς παρουσιάστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Αυξημένος κίνδυνος ακρωτηριασμού
Η κλινική μελέτη διαπίστωσε στην ομάδα των ασθενών, που εξετάσθηκαν το 2020 σημαντικά συχνότερη εμφάνιση γάγγραινας (64% σε σύγκριση με 29%) και ακρωτηριασμός (60% σε σύγκριση με 18%), ενώ στις επεμβάσεις επαναγγείωσης δεν παρατηρήθηκαν κάποιες διαφορές.
Το Σύνδρομο του Διαβητικού Ποδιού είναι η συχνότερη αιτία μη-τραυματικών ακρωτηριασμών των κάτω άκρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιμολύνσεις, η εμφάνιση ¨κριτικής ισχαιμίας¨ ή και γάγγραινας απαιτούν άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση. Τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε καθυστέρηση ή/και διακοπή της παρακολούθησης των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, μια αρχικά ¨αθώα¨ πληγή μπορεί να παρουσιάσει ταχεία επιδείνωση – αρχικά χωρίς να παρουσιάζει τα αντίστοιχα συμπτώματα λόγω της διαταραγμένης αντίληψης του πόνου σε έδαφος διαβητικής πολυνευροπάθειας. Κατ΄ επέκτασιν, παρατηρήθηκε το φαινόμενο το έτος 2020 περισσότεροι ασθενείς να παρουσιάζονται πλέον ως επείγοντα περιστατικά, καθώς η προσπάθεια αποφυγής της μόλυνσης με τον ιο COVID-19 τους είχε αποτρέψει από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον θεράποντα ιατρό μέχρι την επιδείνωση του τοπικού ευρήματος.
Ο αυξημένος κίνδυνος ακρωτηριασμού, όπως παρουσιάζεται σε αυτή τη μελέτη, καταδεικνύει τη σημασία της έγκαιρης και έγκυρης διερεύνησης ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και πληγές στα κάτω άκρα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αγωγή και να αποφευχθούν επιπλοκές και ακρωτηριασμοί.
Μιλήστε με το διαβητολόγο σας!
Είναι φανερό, λοιπόν, πως η συνεπής τήρηση των προγραμματισμένων επισκέψεων στο διαβητολόγο σας, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας. Μιλήστε με το διαβητολόγο σας σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψης πληγών στα κάτω άκρα και επικοινωνήστε, σε περίπτωση εμφάνισης πληγών, άμεσα με το κατάλληλο κέντρο.
Dr. med. Florian Schlereth
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Physician Wound Expert®, Initiative Chronische Wunden (ICW)
Πηγή:
Caruso P. et al. Diabetic Foot Problems During the COVID-19 Pandemic in a Tertiary Care Center: The Emergency Among the Emergencies. Diabetes Care 2020. Jul; dc201347. https://doi.org/10.2337/dc20-1347